Padelin menestystarina

Padel esiteltiin espanjalaiselle prinssille Alfonso de Hohenlohe-Langenburgille epävirallisella vierailulla Meksikoon 1970-luvun alussa. Prinssin hyvä ystävä Enrique Corcuera oli silloin jo ihastunut vauhdikkaaseen lajiin ja rakennuttanut tontilleen pienen tenniskentän, jota ympäröi kolmimetriset seinät. Squashia muistuttavassa pelissä palloa lyötiin puumailoin seiniä hyväksi käyttäen. Prinssi lumoutui pelistä niin, että hän alkoi suunnitella paranneltua versiota kentästä sekä lajin säännöistä. Kotonaan Espanjassa hän rakennutti kaksi omaa kenttää Aurinkorannikolla sijaitsevalle Marbella Clubille. Padel oli syntynyt, ja loppu onkin historiaa.

Ei nimittäin kestänyt kauan ennen kuin myös prinssin jet set -ystäväpiiri kiinnostui padelista. Heidän joukossaan oli argentiinalainen miljonääri Julio Menditenguia, joka seurattuaan padelin menestyskulkua Espanjassa päätti viedä lajin kotimaahansa. Niin ikään menestyksekäs lanseeraus poiki vain muutamassa vuodessa yli 10 000 padelkenttää. Nykyään padel ei ole huippusuosittua ainoastaan Argentiinassa, jossa sitä harrastaa aktiivisesti lähes 4 miljoonaa ihmistä, vaan se on levinnyt ympäri maailmaa ja on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Kansainväliseen padelliittoon kuuluu 19 jäsenmaata, ja lajin EM- ja MM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi.

Näin padelia pelataan

Padel on mailapeli, jota pelataan nelinpelinä tai harjoitustarkoituksessa kaksinpelinä. Padelia voi pelata sekä sisällä että ulkona. Padelkenttä on 20 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Padelkenttää ympäröi kokonaan lasi- ja verkkoseinät. Padelkentän keskellä on verkko, ja kenttään on merkitty syöttöviivat ja keskiviiva. Pallo saa pompata kenttää ympäröivistä seinistä, mikä lisää yllättävien käänteiden mahdollisuutta pelissä.

Padelin säännöt

  • Padelkenttä koostuu 10 x 20 metrin pelikentästä ja sitä ympäröivistä kolme metriä korkeista lasi- ja verkkoseinistä. Seiniä voi hyödyntää pelissä. Pelikentän jakaa verkko, ja padelia pelataan aina nelinpelinä.
  • Pisteitä jaetaan samoin kuin tenniksessä, ja jokainen piste aloitetaan syöttämällä alakautta enintään vyötärön korkeudelta.
  • Jokaisen pelin ensimmäinen piste syötetään keskiviivan oikealta puolelta ristiin. Pallon on ylitettävä verkko ja pompattava vastapuolen ristikkäisestä ruudusta. Tämän jälkeen syöttö tehdään vuorotellen vasemmalta ja oikealta puolelta.
  • Syöttömahdollisuuksia on kaksi. Kentän viivoja käytetään vain syötöissä. Syötön jälkeen pallo saa osua mihin tahansa kenttää. Syötössä pallo ei saa maasta pompun jälkeen osua verkkoseinään, vaan ainoastaan lasiseiniin.
  • Syötönpalautusta lukuun ottamatta pallon saa lyödä takaisin myös suoraan ilmasta. Pallo saa myös pompata seinästä maasta pompun jälkeen, ennen kuin se lyödään takaisin.
  • Lisäksi pallon saa lyödä vastapuolelle oman kenttäpuoliskon lasiseinien kautta.

Pisteen häviäminen

Jos pallo pomppaa maasta kaksi kertaa omalla kenttäpuoliskolla tai osuu pelaajaan. Palloa ei myöskään saa lyödä suoraan vastapuolen seinään, vaan sen on aina osuttava maahan ensin.

Scroll Up