Näin padelia pelataan

Padel on mailapeli, jota pelataan nelinpelinä tai harjoitustarkoituksessa kaksinpelinä. Padelia voi pelata sekä sisällä että ulkona. Padelkenttä on 20 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Padelkenttää ympäröi kokonaan lasi- ja verkkoseinät. Padelkentän keskellä on verkko, ja kenttään on merkitty syöttöviivat ja keskiviiva. Pallo saa pompata kenttää ympäröivistä seinistä, mikä lisää yllättävien käänteiden mahdollisuutta pelissä.



NÄIN PADELIA PELATAAN

Padelin pistelasku

Padelin pistelasku on sama kuin tenniksessä. Toisin sanoen ottelun voittaja on paras kolmesta tai viidestä erästä, ja erän voittamiseksi on voitettava vähintään 6 peliä. Pelien pistelasku on: 0, 15, 30, 40, peli. Tasatilanteessa 40-40 pelin voittoon tarvitaan kahden pisteen ero.

Erän voittoon tarvitaan vähintään 6 pelin voitto ja vähintään kahden pelin johto. Jos pelit ovat 5-5, erää jatketaan 7 peliin. Jos pelit ovat 6-6, pelataan erän ratkaiseva tie-break, jonka voittoon tarvitaan vähintään 7 pisteen voitto ja vähintään kahden pisteen johto.

Padelsyöttö

Padelin syöttö eroaa tenniksestä. Syöttö lyödään aina alakautta, eikä maila saa osua palloon vyötärön yläpuolella. Ennen syöttölyöntiä pallo on pudotettava maahan, toisin kuin tenniksessä, jossa pallo heitetään ilmaan. Pallo pudotetaan oman syöttöviivan takana, keskiviivan ja sivuseinän välissä. Myös syöttäjän itse on pysyttävä syöttöviivan takana samalla puolella. Vähintään yhden jalan on pysyttävä maassa syötön aikana, eikä syöttäminen kävely- tai juoksuaskeleesta tai hypystä ole sallittua. Pienet, syöttäjän paikkaa muuttamattomat jalkaliikkeet hyväksytään.

Syötössä pallon on pompattava vastapuolen ristikkäisestä ruudusta. Ristikkäisestä ruudusta pompattuaan syötetty pallo saa osua vastapuolen lasiseinään, mutta ei verkkoseinään. Verkkoseinään osuva syöttö on väärä. Erän alussa valitaan, kuka syöttää ja kummalta puolelta.

Syöttöjä on kaksi kuten tenniksessä eli jos ensimmäinen syöttö on väärä, syöttäjä saa toisen mahdollisuuden. Jos toinenkin syöttö on väärä, vastapuoli saa pisteen. Jos pallo koskettaa syötössä verkon yläreunaa, eikä ole muuten väärä, syöttö uusitaan.

Padelkentän seinät

Seinät ovat olennainen osa padelia, ja niiden käytölle on omat sääntönsä. Pallo voi maasta pompun jälkeen pompata myös lasiseinästä ennen kuin se palautetaan. Pallo on pelissä myös silloin, jos se osuu verkkoseinään maasta pompun jälkeen, kunhan kyseessä ei ole syöttö.

Pallon voi palauttaa vastapuolelle oman lasiseinän kautta. Pallon lyöminen oman puolen verkkoseinään ei sen sijaan ole sallittua. Jos pallo osuu suoraan vastapuolen lasi- tai verkkoseinään pomppaamatta ensin maasta, pallo lasketaan yli menneeksi.

Miten pisteitä voitetaan?

Padelissa saa pisteen seuraavissa tilanteissa:

  • Pallo pomppaa maasta kaksi kertaa vastustajan puolella.
  • Vastustaja lyö pallon verkkoon.
  • Vastustaja lyö pallon ulos eli suoraan seinien yli tai suoraan vastapuolen seinään.
  • Vastustaja lyö pallon omaan verkkoseinään.
  • Pallo osuu vastustajaan.
  • Pallo osuu vastustajan mailaan kaksi kertaa.
  • Vastustaja koskettaa verkkoa tai verkon tolppaa.
  • Vastustaja lyö palloa omalla puolellasi verkkoa tilanteessa, jossa pallo ei ole ensin kimmonnut vastustajan takaseinästä.
  • Lyömäsi pallo pomppaa vastapuolen kentästä kentän ulkopuolelle tai kentän ulkopuolisiin rakenteisiin. Huom.
  • Kentän ulkopuolinen peli sallittaessa pallo saa pompata kentän ulkopuolisista rakenteista kuinka monta kertaa tahansa.
  • Vastustajan lyömä pallo osuu suoraan johonkin kentän ulkopuoliseen rakenteeseen, kuten lamppuun tai kattopalkkiin.
  • Pallo osuu vastustajan puolella maassa olevaan palloon.
Scroll Up